Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë

Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë

2 Prilli shënon Ditën Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë

Kjo ditë festohet për të promovuar leximin dhe për të rritur vëmendjen ndaj letërsisë për fëmijëve. Ajo u themelua në vitin 1967 nga Bordi Ndërkombëtar i Librave për Fëmijë (IBBY), dhe festohet në të gjithë botën. Qëllimi kryesor i kësaj dite është të frymëzojë dashurinë për leximin tek fëmijët dhe të ngrejë ndërgjegjësimin për rëndësinë, që kanë librat në edukimin, imagjinatën dhe zhvillimin e tyre.

Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë ishte një ditë e veçantë për fëmijët e klasës së pestë të shkollës “Lidhja e Prizereni”. Ata ishin të ftuar të vizitonin ‘Shtëpia Studio Kadare’, e cila është shtëpia e një nga shkrimtarëve më të njohur shqiptarë, Ismail Kadare. Ky ishte një moment i jashtëzakonshëm për fëmijët, të cilët për të vizituar shtëpinë e shkrimtarit për herë të parë. Në këtë vizitë, fëmijët u inkurajuan të lexonin një libër të veçantë, “Princi i Vogël”, në një ambient shumë të veçantë. Shtëpia studio Kadare ofron një atmosferë të jashtëzakonshme për shkrim dhe lexim. Fëmijët u ndjenë të frymëzuar nga ambienti i kësaj shtëpie-studio, ku shkrimtarët më të njohur shqiptarë kanë shkëmbyer ide e kanë krijuar vepra të paharrueshme.
Në këtë ditë, fëmijët diskutuan mbi rëndësinë e librit për fëmijë dhe se si mund të ndikojnë në zhvillimin e tyre emocional, mendor dhe kreativ. Ata u inkurajuan të ndajnë mendimet e tyre mbi libra të ndryshëm që kanë lexuar dhe se si i kanë ndikuar ato në jetën e tyre. Përmes kësaj vizite, fëmijët e klasës së pestë të shkollës “Lidhja e Prizereni” kanë marrë një përvojë unike në botën e librit. Ata u inkurajuan të krijojnë një lidhje të veçantë me librat dhe të ndajnë pasionin e tyre me të tjerët. Kjo vizitë ishte një mundësi e shkëlqyer për ta mbajtur frymën e leximit dhe krijimtarisë gjallë për një kohë të gjatë.

Të dashur miq,

Ju drejtohemi sot në Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë së bashku me fëmijët e klasës së pestë të shkollës “Lidhja e Prizereni” me një kërkesë të veçantë për të mbështetur një qëllim të rëndësishëm.

Siç mund të dini, në Preshevë, Serbi, jeton një komunitet shumë i madh shqiptar, ku gjuha dhe kultura shqiptare janë pjesë e rëndësishme e jetës së përditshme. Megjithatë, për shkak të kufizimeve në dispozicionin e librave dhe burimeve letrare në gjuhën shqipe në këtë rajon, shumë fëmijë në Preshevë nuk kanë akses në materiale arsimore cilësore në gjuhën e tyre.

Për këtë arsye, ju kërkojmë të konsideroni dhurimin e librave në gjuhën shqipe për fëmijët e Preshevës. Dhurata juaj mund të bëjë një ndryshim të vërtetë në jetën e këtyre nxënësve të rinj, duke u siguruar atyre mjete për të zhvilluar aftësitë e tyre gjuhësore, zgjeruar njohuritë e tyre dhe ndërlidhur me kulturën e tyre në një mënyrë të rëndësishme.

Nëse keni libra të rinj ose të përdorur në gjendje të mirë për të ndarë, kontributi juaj mund të ndihmojë në ndërtimin e një të ardhme më të ndritshme për fëmijët e Preshevës. Për të dhuruar, ju lutemi kontaktoni “Shtëpinë Studio Kadare” në numrin e telefonit +355675854210 ose në adresën e e-mailit joleza.koka@tirana.al.

Së bashku, mund të krijojmë një ndikim pozitiv në jetën e këtyre nxënësve të rinj dhe të mbështesim ruajtjen e gjuhës dhe kulturës shqiptare në rajon.

Gjithashtu, dhuruesit mund të sjellin librat e tyre në “Shtëpinë Studio Kadare” deri më 23 Prill 2023.

Ju faleminderit për mbështetjen dhe bujarinë tuaj.

 

https://fb.me/e/2qpPBbFna